Elegancka patera – ozdoba stołu

Z czym wiążą się ważne wydarzenia rodzinne? Z biesiadą, sałatkami i pięknym tortem wyeksponowanym na centralnym miejscu. Sztuka ozdabiania ciast jest rozwojowa i w większości przypadków tort to arcydzieło gospodyni przyjęcia.

Lepiej na nóżce czy na talerzu?

Niska patera na ciasto jest w wielu przypadkach wygodniejsza – nie przechyli się, nie przewróci. Łatwiejsza w niesieniu i w nakładania kawałków ciasta. Jednak patera na tort na ozdobnej nóżce dopiero eksponuje atrakcyjność wypieku. Wysokość pater jest różna, ale zazwyczaj pozwala na to, by tort był powyżej innych potraw w czasie uroczystości. Dzięki temu każdy może na niego spojrzeć jeszcze przed konsumpcją, która przecież jest celem pieczenia tego ciasta.

A jeśli nie ma się patery?

Największą wadą małych mieszkań jest ograniczone miejsce do przechowywania. Dlatego rzeczy przydatne tylko od czasu do czasu albo się pożycza od rodziny czy przyjaciół albo wynajmuje w wypożyczalni. Niektóre cukiernie również mają taką usługę, często jednak dostępną tylko w momencie zakupu ciasta właśnie w tym miejscu. Patera na tort może mieć również zdejmowaną nóżkę, co znacząco ułatwia jej przechowywanie nawet w małym mieszkaniu – nie zajmuje wtedy więcej miejsca niż talerz.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Akcesoria kucharza. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.